Nieuw-Zeelands hotel verbiedt lycra shorts

De fiets en de bijhorende wielersport zit ingebakken in onze cultuur, maar beetje bij beetje verovert het vervoersmiddel de wereld. De tweewieler wint nu ook aan populariteit in Nieuw-Zeeland, maar niet iedereen is er gediend met het bijhorend uniform.

Mike Saunders, de uitbater van het Plough Hotel in Rangiora verbant lycra shorts uit zijn zaak. Met een bord waarschuwt hij zijn klanten nu van de nieuwe dresscode.“De broekjes zijn een beetje ongepast, we willen niet alle bulten en bobbel zien”, verklaart Saunders aan Stuff. “We hebben een leuke groep vaste klanten, waaronder enkele oudere mensen. Als je je aan het concentreren bent op je ontbijt, wil je enkel de worsten op je bord zien”, aldus de uitbater.

Nieuw-Zeelandse fietsorganisatie reageren negatief op de maatregel. “Er zijn veel mensen in Nieuw-Zeeland die opgegroeid zijn zonder fiets, die zich niet kunnen inbeelden hoe fantastisch het is om te fietsen en het landschap te aanschouwen. Ze zijn enkel geïnteresseerd in van plaats naar plaats rijden met de wagen. Ik denk dat dit een geval van onwetendheid of begrip is”, reageert Tracy Clark, voorzitter van de ‘Pegasus Cycling Club’.

“Onderweg eten is algemeen genomen onmisbaar voor een goede fietstocht. Als de kerel in Rangiora niet wil dat we bij hem eten, dan vinden we wel een andere plek. Er is toch genoeg keuze”, zegt Don Babe, voorzitter van ‘Spokes Canterbury’.

Volgens Stuff is het niet de eerste keer dat zo’n dresscode werd ingevoerd. In 2013 hing er een gelijkaardig bord aan een cafeetje in de gemeente Heathcote, nadat een bareigenaar een incident had met een grote man in een klein broekje.

Foto: Belga / N. Maeterlinck