Dierlijk vet kan toch geen kwaad volgens nieuwe studie

In elk voedingsboek staat het zwart op wit: “koken doe je beter met plantaardige olie” en “dierlijk vet is nefast voor hart en bloedvaten”. Een nieuwe studie werpt die stelling nu omver.

Dat ons cholesterolgehalte daalt wanneer we overschakelen op onverzadigde vetten uit plantaardige producten is al dikwijls aangetoond in onderzoek. Daaruit hebben wetenschappers afgeleid dat een dieet op basis van onverzadigde vetzuren alleen maar voordelen zou hebben voor ons hart. Maar naar de gevolgen op lange termijn werd nooit onderzoek gedaan.Wetenschappers begonnen steeds meer aan de heersende stelling te twijfelen: de verzadigde vetzuren in melk zijn goed voor ons, maar die uit vlees of boter (gemaakt van diezelfde melk) niet? Tijd voor onderzoek, dacht wetenschapper Christopher Ramsden van de US National Institutes of Health. Voor zijn studie, die gepubliceerd werd in het British Medical Journal, hergebruikte hij de data van 9.423 personen die deelgenomen hadden aan een onderzoek rond cholesterolgehalte.

Wat bleek? De verwachte voordelen voor het hart bleven uit. Er stierven zelfs meer mensen aan een hartkwaal die dankzij een plantaardig dieet een lagere cholesterol hadden.

“Verwonderlijk genoeg leidt een lage cholesterol niet tot een hogere levensverwachting”, concluderen de onderzoekers. “Vooral bij oudere patiënten die het dieet volgden, was er een hogere sterftegraad.” De voordelen van plantaardige vetten zijn volgens dit onderzoek jarenlang duchtig overschat. Geniet vanavond dus maar dubbel en dik van je lapje rood vlees!

Foto Flickr / Taryn