Westen komt zijn engagementen ten opziche van Iran niet na

door
Belga
Leestijd 1 min.

De internationale gemeenschap komt haar engagementen tegenover Iran in het kader van het nucleair akkoord niet na en blijft "obstakels" plaatsen wat betreft zijn economische bloei. Dit heeft gouverneur Valiollah Seuf van de Iraanse centrale bank vandaag in Washington gezegd. In juli 2015 bereikten de grote mogendheden (onder wie de VS) en Teheran een historisch akkoord omtrent het Iraanse atoomprogramma, wat het opheffen van een groot deel van de internationale sancties tegen Iran mogelijk maakte.

Maar "rekening houdend met de omvang van de activiteiten waarin wij ons moeten engageren en de verwachtingen die wij hebben, is er niets gebeurd en hopen wij dan de andere partij haar engagementen nakomt", zei de topbankier, vooral doelend op de VS.

Volgens hem geniet zijn land nog steeds niet van de "normale voorwaarden" en wacht het nog steeds op een "snelle inwerkingtreding" van de engagementen van de internationale gemeenschap.

In het bijzonder betreurde Seuf de onzekerheid die er blijft heersen omtrent het recht van de buitenlandse, in het bijzonder Europese, banken om zich in zijn land te engageren. Europese banken aarzelen of hebben niet de moed om samen te werken met Iraanse banken vanwege de hoge boetes die hen zijn opgelegd.

Bron: Belga