"Snelheidsovertreders brengen de overheid 267.268 euro per dag op"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De website overtreding.be heeft berekend dat de snelheidsovertredingen van de automobilisten de staatskas minstens 267.268 euro per dag opleveren, of 100 miljoen euro per jaar. Dat meldt overtreding.be zelf naar aanleiding van de herlancering van de verkeersveiligheidscampagne van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) van de Vlaamse overheid. MOW citeerde in zijn persbericht politiecijfers waaruit blijkt dat er in Vlaanderen in de eerste 6 maanden van 2015 978.202 snelheidsovertredingen werden vastgesteld, of 5.404 per dag. "Een snelheidsovertreding kost je minstens 50 euro", stelt overtreding.be. "Dat is de boete wanneer je minstens 1 en maximum 10 km/u te snel rijdt. Rijd je meer dan 10 km/u te snel, dan neemt het bedrag ook toe. Op de snelweg komt er 5 euro bij per kilometer per uur te snel, binnen de bebouwde kom 10 euro. Het bedrag kan dus aardig oplopen", aldus overtreding.be

"Wie meer dan 40 km per uur te snel rijdt, komt verplicht voor de politierechtbank. Binnen de bebouwde kom word je gedagvaard, zodra je meer dan 30 km/u te snel rijdt."

"Omdat niet alle metingen even nauwkeurig zijn, heb je wel nog recht op een correctie. Van de gemeten snelheid wordt automatisch 6 km/u afgetrokken. Rijd je meer dan 100 km/u, dan bedraagt de correctie zelfs 6 procent."

Het zijn cijfers om misschien voor ogen te houden volgende week woensdag en donderdag op 20 en 21 april, als de politie opnieuw een flitsmarathon houdt om wegpiraten op heterdaad te betrappen.

bron: Belga