“Op de draaitafel”: u bent niet (meer) alleen

Op de draaitafel: u bent niet (meer) alleen

De verkoop van vinylplaten heeft zijn grootste peil in twintig jaar behaald en is op weg om terug te keren naar de gloriedagen van de LP, eind jaren tachtig, zo heeft het Amerikaanse NBC News op gezag van cijfers van het overkoepelend orgaan van de Britse muziekindustrie, BPI, vandaag gemeld. Volgens het BPI ligt de verkoop van elpees tussen januari en maart van dit jaar meer dan zestig procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De laatste acht jaar steeg de vraag naar LP’s continu, waarbij de verkoop zijn hoogste niveau sinds 1995 heeft bereikt. Als het zo doorgaat zal de vraag naar vinylplaten het niveau bereiken van het eind van de jaren tachtig, toen die een piek bereikte, aldus het BPI.

Het luidt dat vinyl niet meer het “dada” is van de babyboomers van de twintigste eeuw, maar nu ook jongere fans aanspreekt en mensen die in de 21ste eeuw zijn geboren.Volgens het overkoepelend orgaan van de Amerikaanse muziekindustrie, eveneens door NBC geciteerd, lag de verkoop van vinyl in de Verenigde Staten in de eerste helft van 2015 52 procent hoger dan in dezelfde periode van het jaar voordien.

Liefhebbers van vinylplaten voeren aan dat deze een rijker geluid hebben dan de digitale opvolgers, ondanks het gekraak door krassen en vuil op de platen. Ook luidt het dat erom gaat een plaat in handen te hebben, of om nostalgie.

bron: Belga