Onafhankelijk onderzoek rond milieuschandaal VW biedt geen antwoorden op belangrijkste vragen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een onafhankelijk onderzoek van zeven maanden naar het milieuschandaal bij het Duitse autoconcern Volkswagen (VW) zou niet geleid hebben tot meer duidelijkheid over de details van het schandaal met de sjoemelsoftware. Dat hebben bronnen dichtbij het dossier gezegd aan het Duitse persagentschap dpa. Het Amerikaanse advocatenkantoor Jones Day zou kortelings aan de toezichtsraad van VW zijn verslag van het onderzoek voorleggen. Het milieuschandaal bij VW brak in september vorig jaar uit, toen de autobouwer toegaf sjoemelsoftware ingebouwd te hebben bij zowat elf miljoen dieselwagens wereldwijd.

Jones Day zou erin geslaagd zijn de verantwoordelijkheid voor de software, waarmee emissietests vervalst worden, terug te brengen tot een groep departementen. Het kantoor slaagde er niet in om de ontwikkeling van het bedrog te reconstrueren, aldus de bronnen.

Het advocatenkantoor zou dan weer wel geen enkele betrokkenheid van voormalig VW-topman Martin Winterkorn gevonden hebben. Winterkorn stapte in september op na het uitbreken van het schandaal.

Een woordvoerder van het bedrijf wilde geen commentaar geven op het bericht.

bron: Belga