Japanse satelliet Hitomi zwijgt na verkeerde bewegingen en beschadigingen

Japanse satelliet Hitomi zwijgt na verkeerde bewegingen en beschadigingen
Japanse satelliet Hitomi zwijgt na verkeerde bewegingen en beschadigingen

De Japanse onderzoekssatelliet Hitomi (Astro-H) is fysiek beschadigd geraakt en zwijgt door verkeerde bewegingen tengevolge van inschattingsfouten. De 240 miljoen euro kostende astronomische missie is wellicht al voorbij vooraleer dat ze echt begon. Gelanceerd in februari met een H-IIA draagraket, verloor het Japanse ruimtevaart Jaxa op 26 maart het contact met de satelliet. Toen al zei Saku Tsuneta van het Jaxa dat het moeilijk zal zijn de observaties zoals voorzien te laten verlopen. Programmadirecteur Takashi Kubota vertelde dat de kunstmaan haar eigen situatie slecht had ingeschat en abusievelijk heeft geprobeerd haar standbepaling te wijzigen. Maar de Hitomi begon slecht te draaien, verloor zijn zonnepanelen en wellicht ook andere delen. De initiële oorzaak lijkt verkeerde parameters te zijn, ruimt het Jaxa in. De Astro-H blijf snel rondtollen, de batterijen worden niet heropgeladen.

Volgens Kubota is de precieze toestand van de satelliet niet geweten omdat er geen dialoog mogelijk is, ondanks het drie keer ontvangen van een kort signaal. De analyse gaat verder, het Jaxa probeert ook voor elektrische voeding te zorgen om de communicatie te herstellen.

De Hitomi geldt dus nog niet als verloren. Maar in ieder geval lijkt de oorspronkelijke kalender een illusie, want de eigenlijke waarnemingen hadden al deze zomer moeten beginnen.

Medeontwikkeld door de Amerikaanse NASA beschikt de Hitomi over vier röntgentelescopen en twee detectoren van gammmastraling.

Wetenschappers hoopten bijvoorbeeld meer te weten te komen over zwarte gaten.

Bron: Belga