Hollande beslist eind dit jaar of hij zichzelf wil opvolgen

Hollande beslist eind dit jaar of hij zichzelf wil opvolgen
Hollande beslist eind dit jaar of hij zichzelf wil opvolgen

De Franse president François Hollande, die nooit slechter scoorde in de peilingen, gaat op het einde van het jaar bekendmaken of hij zich kandidaat stelt voor een tweede ambtstermijn in 2017. Dat heeft hij donderdagavond gezegd tijdens een televisiedebat op de zender France 2. “Ik ben een politiek gestart die tot resultaten leidt en tot nog meer resultaten zal leiden”, zo zei Hollande.
“Ik zal vragen beoordeeld te worden op de kwestie van de werkloosheid”, zo herhaalde de president toen hij herinnerd werd aan zijn voornemen om zich geen kandidaat te stellen voor een tweede ambtstermijn, als hij er niet in zou slagen de werkloosheid in Frankrijk terug te brengen naar 10 procent.
De vraag of hij tijdens zijn presidentschap fouten had gemaakt beantwoordde hij met “zeker weten”. “In 2012 hadden we nog sneller kunnen gaan”. “Ik had de Fransen nog meer op de hoogte moeten brengen van de ernst van de situatie die ik aantrof.”
Ook betreurde hij geen bijkomend politiek overleg te hebben georganiseerd over het wetsvoorstel over de omstreden arbeidswet. Het wetsvoorstel lokt hevig verzet uit van de linkerzijde en de jongeren, die donderdag nog in verschillende steden manifesteerden.
Volgens de resultaten van een peiling die donderdag gepubliceerd werden, wil drie vierde van de Fransen niet dat François Hollande zich in 2017 kandidaat stelt, en beoordeelt 87 procent van de Fransen zijn presidentschap als negatief.

Bron: Belga