Gebruik van drones gereglementeerd

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het KB dat professioneel vliegen met drones mogelijk maakt in België, is vandaag gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. "Met de ondertekening kan de sector nu aan zijn broodnodige inhaalbeweging beginnen tegenover de buurlanden", meldt softwareplatform IDRONECT. Met de nieuwe wet is nu ook in België commercieel gebruik van drones mogelijk. De wet laat toe dat drones gebruikt worden tot op 10 meter hoogte voor recreatief gebruik en tot op 45 of 90 meter hoogte voor professionals.

Binnen het professionele gebruik is sprake van klasse 1 en klasse 2. Klasse 1 is het professioneel gebruik van drones tot 150 kilo tot 90 meter hoogte. Deze activiteiten worden beschouwd als "hoog risico" (bijvoorbeeld het overvliegen van een menigte) of als "middel risico" (bijvoorbeeld de inspectie van een windmolen). Piloten moeten hun drones laten registreren en moeten, na het behalen van een vliegbewijs, 18 jaar zijn.

Dronepiloten in klasse 2 mogen vliegen met een drone onder 5 kg en tot maximaal 45 meter hoogte. Piloten moeten minimaal 16 jaar zijn en een attest halen, maar de weg naar dat attest is minder zwaar dan bij professioneel gebruik. De drone moet ook geregistreerd zijn.

bron: Belga