Braziliaans hooggerechtshof verwerpt beroep tegen afzettingsprocedure Rousseff

Braziliaans hooggerechtshof verwerpt beroep tegen afzettingsprocedure Rousseff

Een poging van de Braziliaanse regering om de afzettingsprocedure tegen de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff stop te zetten, is op niets uitgedraaid. Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft het beroep verworpen. Zondag zal in het lagerhuis over de afzettingsprocedure gestemd worden. Het beroep was ingediend door het Openbaar Ministerie, dat een “eerlijke behandeling” van Rousseff eiste. De Braziliaanse presidente ligt al maandenlang onder vuur. De oppositie beschuldigt haar ervan de begroting in 2014 te hebben opgesmukt, om haar herverkiezing mogelijk te maken. Daarnaast wordt ze ook genoemd in de zaak-Petrobras, een groot corruptieschandaal waarbij ook Rousseffs voorganger Lula da Silva betrokken zou zijn.

Een meerderheid van de rechters in het Hooggerechtshof heeft het beroep nu verworpen. Het hof is van oordeel dat Rousseff voldoende mogelijkheden heeft om een verdediging op te bouwen.

Vandaag start in het Braziliaanse lagerhuis een marathonzitting over de afzettingsprocedure. Als zondag een tweederdemeerderheid in die kamer zich achter de afzettingsprocedure schaart, dan wordt de motie doorverwezen naar de Senaat. Daar zal dan een gewone meerderheid volstaan om Rousseff voor een periode van 180 dagen te schorsen. Dat zou dan meteen betekenen dat ze op 5 augustus de Olympische Spelen in Rio de Janeiro niet kan openen.

Tijdens de schorsing komt er een grondig onderzoek, waarna er in oktober in de Senaat een nieuwe stemming kan volgen over de definitieve afzetting van de presidente.

bron: Belga