ACV neemt alvast deel aan staking in gevangenissen

ACV neemt alvast deel aan staking in gevangenissen

De christelijke vakbond ACV Openbare Diensten kondigt een staking aan in de Belgische gevangenissen van maandag 25 april om 22.00 uur tot woensdag 27 april 06.00 uur. Dat zegt Filip Dudal, verantwoordelijke bij ACV. Gisteren kondigde de socialistische overheidsvakbond ACOD al een algemene staking aan van de federale ambtenaren, waartoe het gevangenispersoneel behoort, op dinsdag 26 april. “De staking loopt van maandagavond tot woensdagmorgen zodat alle personeelsleden de kans krijgen om mee te staken, ook zij die de nachtshift draaien”, zegt Dudal. Minister van Justitie Koen Geens wil deze legislatuur 1,5 procent besparen in de detentiecentra. Dit door het personeel onder meer niet langer in drie maar wel in vijf shiften te laten werken. Zowel ACOD als ACV voerden hier in december al actie tegen.

Na die acties beloofde Geens alvast extra personeel. “Maar van de 54 extra personeelsleden voor de bewaking en de techniek hebben we nog steeds niets van gezien”, zegt Dudal. Ook de flexipremie, die ter compensatie moet dienen voor het loonsverlies door de nieuwe shiftregeling, bleef vooralsnog dode letter, geeft de ACV’er nog mee.

Ook het Veiligheidskorps zal op 26 april deelnemen aan de staking.

Volgende week donderdag beraadt ACV Openbare Diensten zich over een al dan niet deelname aan de staking bij de federale ambtenaren op 26 april.

bron: Belga