Zorgeloos zonnekloppen

Nu de temperaturen stilaan richting de twintig graden stijgen en de kledingstukken simultaan met de eerste zonnestralen tot een minimum herleid worden, is het hoog tijd om je lijf van kop tot teen voor te bereiden op die eerste dosis UV. Een gewaarschuwd man is er twee waard.

Zomer Hoed 2S.O.S. Coupe Soleil
Enkele dagen zon, zee en strand kan die weelderige, glanzende coupe soleil in een mum van tijd transformeren tot een futloze bos stro. Niet bepaald het meest geschikte verleidingswapen wanneer je probeert het veelvuldig veroverde hart van de redder op het strand te charmeren. Gelukkig zijn er tegenwoordig uitstekende hulpmiddeltjes op de markt die komaf maken met dehydratatie, dof haar en gesleten punten.

Regel nummer één is hier heel duidelijk: voorkomen is beter dan genezen. Kies je accessoires dus verstandig wanneer je een dagje zon op het menu hebt staan. Een hoed doet het altijd goed, maar ook tulbanden of andere creatieve accessoires vormen een prima bescherming. Je kapsel kan hier eveneens een rol spelen. Een knot of een vlecht zorgen er bijvoorbeeld voor dat je lokken gedeeltelijk verstopt blijven voor de schadelijke stralen.

soleil2015_baincheveuxcolor_0Verder bescherm je je haren in de zomer door een shampoo en conditioner te gebruiken waar UV-bescherming in verwerkt zit. Kerastase (16,75 euro) heeft bijvoorbeeld een uitstekend gamma aan zonneproducten die je zowel voor als na het zonnen kunt aanbrengen en die beschadigd haar een instant boost geven. Voor meer glans is de Banana Conditioner van The Body Shop (6,50 euro) een prima optie, terwijl je haarverlies of –schilfers tegengaat met de teershampoo van Marma  (9,90 euro) op basis van oliën, haver, zout en klei. Heb je ondanks deze bescherming toch nog last van beschadigd haar? Zoek dan je toevlucht bij het verzorgingsgamma van Nivea.

86073-openBescherm je babyhuid
Je huid is wellicht het grootste slachtoffer van de UV-straling. Bepaal je huidtype en kies een zonnecrème met een corresponderende factor. Let erop dat je kiest voor een crème die zowel tegen UVB- als UVA-straling beschermt. Natuurlijk zonlicht bestaat immers voor ongeveer 95% uit UVA-straling, en voor 5% uit UVB-stralen, die elk een andere invloed hebben op onze huid. UVA-stralen zorgen voor huidveroudering, terwijl UVB-stralen verantwoordelijk zijn voor zonnebrand. Nivea pakt dit jaar uit met een handige roll-on-verpakking (6,99 euro) die het smeren ook voor kinderen een pak aangenamer maakt. Zijn sommige zones gevoeliger voor de zon dan anderen? Dan heeft Clinique de gepaste oplossing: een stick voor de extra kwetsbare zones met SPF 35 (17,45 euro). Handig!

Boitherm Verder komt het er opnieuw op aan om zo goed mogelijk te hydrateren. Begin de dag daarom met de Advanced Night Repair van Estée Lauder die de huid beschermt tegen de schadelijke invloeden van buitenaf. Verder is het een kwestie van genoeg water te drinken – twee liter per dag is écht geen luxe. Wil je op een veilige manier een kleurtje krijgen? Drink dan een paar keer per week een wortel-mangosmoothie boordevol bèta-carotines die het bruiningsproces op een veilige manier bevorderen. Na een dagje zon sluit je af met een sterk hydraterende crème zodat de vochtbalans van je huid op peil blijft. Biotherm heeft hier enkele uitstekende producten voor. (Biotherm after sun, 26,30 euro).

Australian GoldZonnige zoenen
Niet alleen je huid, ook je lippen zijn niet altijd blij wanneer ze ‘gekust’ worden door de zon. Indien je geen beschermende lippenbalsem smeert, zijn droge en pijnlijke lippen en zelfs blaasjes schering en inslag. Ben je een erg zongevoelig type? Ga dan voor een balsem met een hoge beschermingsfactor. Het merk Australian Gold heeft sterk hydraterende lippenbalsems met een SPF 30 (4,50 euro). Voor een optimaal effect breng je de balsem ruim twintig minuten voor het zonnen aan. Kom jij liever iets glamoureuzer voor de dag? Dan bestaan er ook tal van lippenstiften met ingebouwde zonnebescherming, zoals het zachtroze exemplaar van Laura Mercier met SPF 15 (21 euro).

Clinique handcrèmeZijdezachte handen

Handen zijn je visitekaartje en kunnen heel wat vertellen over je persoonlijkheid. Een paar dagen zon, zee en strand kunnen die professionele manicure echter even professioneel om zeep helpen. Daarom is het belangrijk om hier ook tijdens de zomermaanden wat extra aandacht aan te besteden. Maak die kurkdroge handen weer soepel met een vochtinbrengende crème, en verzorg je nagels door de nagelriemen ’s avonds te behandelen met nagelolie. Is dat te veel werk? De handcrème van Clinique slaat twee vliegen in één klap: zowel je nagels als je nagelriemen worden twaalf uur lang gehydrateerd. De nagelnieuwe gele kleur van Essie Pro (12 euro) geeft je nagels overdag nog net dat tikkeltje extra.

Mare Hotterbeekx