Rusland geeft dit jaar 174.000 euro uit aan Lenin

Hoewel Vladimir Lenin bijna honderd jaar dood is, kost het Rusland vandaag nog steeds handen vol geld. Zo maakte de Russische regering deze week bekend dat het dertien miljoen roebel (174.000 euro) uittrekt om het opgebaarde lichaam van de grondlegger van de Sovjet-Unie in perfecte staat te houden.

Sinds zijn dood in 1924 ligt Lenin opgebaard in een glazen kist in een mausoleum op het Rode Plein in Moskou. Enkel tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zijn stoffelijk overschot enkele jaren ondergebracht in Tyumen. Een lichaam meer dan 90 jaar toonbaar houden vergt natuurlijk regelmatig onderhoud, met af en toe een grondige behandeling.Daar hangt natuurlijk een stevig prijskaartje aan vast en dat schiet tegenwoordig in het verkeerde keelgat bij de Russische bevolking. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie gaan er meer en meer stemmen op om Lenin te begraven. Uit een recente rondvraag bij 8.000 Russen blijkt dat 62% wil dat de eerste Sovjet-president ter aarde besteld wordt. Het Kremlin geeft daar echter geen gehoor aan.

Naast de kosten om de mummie te onderhouden, verzetten sommige Russen zich ook tegen de idolatrie van Lenin. Zij beweren dat de Russische revolutionair zich zelf ook tegen het idee zou kanten.

Foto AFP