Kinderen nemen rijgedrag van ouders over

Je rijdt maar beter voorzichtig met je kroost in de auto want slecht rijgedrag geef je door. Dat blijkt uit een studie van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) en stichting TeamAlert.

Het onderzoek bij 350 jongeren uit het hoger onderwijs toont aan dat pubers die onvoorzichtig rijden vaak ouders en vrienden hebben die dat ook doen. Verder gaven de gevaarlijkste bestuurders aan meer meegereden te hebben met dronken chauffeurs dan de veilige rijders.

Waarom jongeren onveilig rijgedrag overnemen is minder goed onderzocht, maar jonge automobilisten nemen over het algemeen meer risico’s in het verkeer. Dat komt doordat hun puberbrein steeds op zoek is naar nieuwe prikkels. Jongeren die roekeloos rijden zouden ook meer roken, meer spijbelen en ongezonder eten.

“Voorlopig kunnen we besluiten dat het verkeersgedrag van jongeren niet op zichzelf staat”, vertelt onderzoeker bij TeamAlert Willemijn Noordman aan Metro Holland. “Maar om te weten te komen in welke mate de invloed van de omgeving doorweegt, is er meer onderzoek nodig.”

Foto Pixabay