"Vlaanderen mag gratis distributie beperken tot 'Vlaamse' groene stroom"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vlaanderen mag de gratis distributie van groene stroom beperken tot stroom die geproduceerd werd op Vlaams grondgebied. Dat zegt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in een niet-bindend, maar vaak gevolgd advies. Essent levert groene stroom in Vlaanderen, maar voert die grotendeels in uit Nederland. In het Vlaams gewest is de distributie van groene stroom gratis, maar een wijziging in de regels beperkte dat begin jaren 2000 tot in Vlaanderen geproduceerde groene stroom.

De Raad van State vernietigde die regeling in 2006. Essent eiste daarop een schadevergoeding van bijna 16 miljoen euro van Vlaanderen. Bij de beoordeling daarvan is van belang of de regel ook in strijd is met de Europese regelgeving. De Brusselse rechters gingen daarom te rade bij het Europees Hof.

De advocaat-generaal oordeelt alvast dat er geen probleem was en de Vlaamse regeling niet in strijd was met het EU-recht. Bindend is dat advies echter niet. De rechters van het Hof doen later dit jaar uitspraak.

bron: Belga