Terreurverdachten sneller in aanmerking voor voorlopige hechtenis

Terreurverdachten sneller in aanmerking voor voorlopige hechtenis

Terreurverdachten zullen sneller in aanmerking komen voor voorlopige hechtenis. Die maatregel zal deel uitmaken van een nieuw pakket maatregelen in de strijd tegen terrorisme. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in de Kamer aangekondigd. Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang) voelde minister Geens tijdens het vragenuurtje aan de tand over het enkelbandregime. Aanleiding is de arrestatie van Bilal El Makhoukhi, die eerder tot twee jaar cel was veroordeeld op het Sharia4Belgium-proces en wiens straf was omgezet in elektronisch toezicht. Tot een maand voor zijn arrestatie had de man nog een elektronische enkelband.

Minister Geens herhaalde dat wie voor terrorisme tot een korte straf wordt veroordeeld, niet meer in aanmerking komt voor elektronisch toezicht. Hij heeft daarvoor een rondzendbrief gewijzigd. Ook is het de bedoeling dat terreurverdachten sneller in aanmerking komen voor voorlopige hechtenis. De toegangsvoorwaarden daarvoor worden minder streng.

De minister plant ook overleg met de gemeenschappen om na te gaan of terroristen die tot een lange straf zijn veroordeeld en in aanmerking komen voor voorwaardelijke invrijheidstelling, die periode onder elektronisch toezicht kunnen uitzitten in combinatie met het volgen van een deradicaliseringsprogramma.

bron: Belga