Rusland ontkent gevaar bij passage gevechtsvliegtuigen over Amerikaanse oorlogsbodem

door
Belga
Leestijd 1 min.

Russische gevechtsvliegtuigen hebben tijdens hun passage over een Amerikaans oorlogsschip in de Oostzee alle veiligheidsvoorschriften gevolgd, zo stelt Moskou. Het manoeuvre van de twee Soechoj Su-24-straaljagers gebeurde in internationale wateren, zei generaal-majoor Igor Konasjenkov, vertegenwoordiger van het Russische ministerie van Defensie, vanmorgen aan persagentschap Interfax. Het Amerikaanse ministerie van Defensie had de 'flyby' boven de USS Donald Cook als onprofessioneel, agressief en gevaarlijk bestempeld. Konasjenkov wees dat van de hand. "Eerlijk gezegd begrijpen we de reden voor zo'n gekrenkte reactie van onze Amerikaanse collega's niet", merkte hij op.

De Amerikaanse oorlogsbodem bevond zich op het ogenblik van het incident op ongeveer 70 kilometer van een Russische marinebasis, aldus nog de generaal. Volgens hem gebeurde dat gisteren en voerden de piloten een geplande trainingsvlucht uit boven neutrale wateren in de Oostzee.

De Amerikaanse marine had woensdag bericht dat de USS Donald Cook verschillende, agressieve vluchtmanoeuvers van enkele Russische gevechtsvliegtuigen had ondergaan op 11 en 12 april. De toestellen vlogen maandag en dinsdag op geringe hoogte boven de USS Donald Cook. Op waarschuwingen in het Engels en het Russisch werd niet gereageerd. Dinsdag was er bovendien een Russische helikopter enkele keren boven het schip gecirkeld.

Een vertegenwoordigster van het Pentagon toonde zich bezorgd. "Die acties hebben het potentieel om de spanningen tussen beide landen onnodig te laten escaleren en kan leiden tot verkeerde inschattingen of ongevallen met zware gewonden of doden".

bron: Belga