Oekraïense premier Jatensjoek bekrachtigt ontslagverklaring

door
Belga
Leestijd 1 min.

In een poging om een einde te maken aan de politieke crisis in Oekraïne, heeft de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zijn ontslagverklaring bekrachtigd. Hij vraagt het parlement om daarmee in te stemmen, zei hij vandaag in de "Verchovna rada" (het Oekraïense parlement) in Kiev. In een korte toespraak bedankte hij ook voor het vertrouwen in "niet eenvoudige tijden". Jatsenjoek had zondag aangekondigd in een televisieboodschap dat hij zijn ontslag indient. De 41-jarige gaf zo toe aan de druk van de president en oppositie, na een twee maanden durende regeringscrisis. In februari stapten meerdere partijen uit de pro-Westerse coalitie.

President Petro Porosjenko liet de voorzitter van de 'Verchovna Rada' Volodymyr Grojsman registreren als kandidaat om Jatsenjoek op te volgen. Bovendien stelde de president opnieuw Stepan Poltorak (Defensie) en Pavel Klimkin (Buitenlandse Zaken) voor het toekomstige kabinet voor. De ministers moeten door het parlement bevestigd worden, maar dat moet eerst nog het ontslag van Jatsenjoek aanvaarden. Pas daarna kan over de kandidatuur van Grojsman gestemd worden.

Porosjenko riep alle krachten in het parlement op tot een constructieve samenwerking. "Ik reik alle oppositiekrachten de hand", zei hij in een toespraak. De president beklemtoonde echter ook dat "niemand tegen het land" mag staan.

bron: Belga