Nieuwe negatieve evaluatie en ontslag dreigden voor Ledoux in juni

Nieuwe negatieve evaluatie en ontslag dreigden voor Ledoux in juni

Topman Laurent Ledoux van de FOD Mobiliteit dreigde binnen dit en twee maanden een nieuwe negatieve evaluatie te krijgen, na een eerste vingertik vorig jaar. Het lijkt er dus op dat hij de vlucht vooruit heeft willen nemen met zijn ontslag vanmorgen, zo bevestigt men in regeringskringen. Ledoux nam gisterenavond ontslag, naar eigen zeggen omdat met voogdijminister Jacqueline Galant (MR) niet meer te werken viel. Even voordien waren kritische documenten gelekt over de controle op de veiligheidssystemen van de Belgische luchthavens. Die Europese kritiek kwam bovenop het nieuws dat Ledoux al voor de aanslagen herhaaldelijk bij Galant zou hebben aangedrongen op extra investeringen in veiligheid op de luchthavens.

Ledoux trapt in de media intussen stevig na naar minister Galant. Al is ook zijn eigen parcours lang niet onbesproken. Ook met Galants voorgangers Melchior Wathelet en Catherine Fonck, beiden cdH, botste hij meermaals over de vliegroutes rond de luchthaven. En met Galant zat hij zowat meteen op ramkoers.In juni 2015 kreeg Ledoux een eerste slechte evaluatie. Niet de meest negatief mogelijke, met de classificatie ‘niet goed’. Wel de op één na slechtste: ‘bij te sturen’.

Na juni kwam Ledoux nog meermaals met Galant in botsing, onder meer over de aanstelling van advocatenkantoor Clifford Chance. De confrontatie mondde uit in een openlijk welles-nietesspel, waarbij ook kritische rapporten over zijn administratie opdoken.

“Een heleboel elementen dus die wellicht niet zouden leiden tot een betere score bij de komende evaluatie”, zo valt te horen in regeringskringen. Zeker als klopt dat ook de lekken in de pers van woensdag uit zijn hoek kwamen. Iets waar alles op lijkt te wijzen, klinkt het.

Het ontslag van Ledoux hing dus wellicht sowieso in de lucht. Krijg je na een evaluatie de stempel ‘bij te sturen’, dan kan een jaar later immers niet nog eens hetzelfde resultaat volgen. Het verdict kan dan enkel positiever of volledig negatief zijn. En bij dat laatste volgt automatisch het ontslag, zo valt nog te horen.

bron: Belga