Nieuwe fietsroute eert Lucien Van Impe 40 jaar na touroverwinning

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vier gemeentebesturen uit de Denderstreek eren wielerlegende Lucien Van Impe, de laatste Belgische eindwinnaar van de Tour de France, met de nieuwe fietsroute "In het wiel van Lucien Van Impe". 'De Kleine van Mere' koos voor het parcours hellingen waar hij zijn eerste trainingen kreeg.

"Mijn vader Jef trainde me als 15-16-jarige op de Gotegemberg, maar ook hellingen in Heldergem (Haaltert) en aan het kerkhof van Mere", kijkt de man terug die in de gele trui in Parijs finishte. Hij dankte de gemeentebesturen van Aalst, Lede, Erpe-Mere en Haaltert voor hun samenwerking. "In 1976 maakten verschillende ministers ruzie wie mij eerst mocht ontmoeten", blikte hij terug.

In het wiel van de ex-prof ontdekken fietsers niet alleen het trainingsparcours, aan de hand van negen tussenstops, er worden ook geliefkoosde plekjes in Van Impes geboortestreek getoond, waaronder zijn villa "Alpe d'Huez" in Lede, waar hij al 38 jaar woont. De sfeer van 1976 wordt dan weer aan de hand van QR-codes met filmpjes en muziek opgeroepen. "Het is een fietslus met een verhaal", zegt Toerisme Aalst over het opzet. Het 35 kilometer lange parcours voor de recreatieve fietser start dan wel op de Hopmarkt in Aalst, waar ook fietsen verhuurd worden, maar overal op het parcours kan ingepikt worden.

De zomer van 2016 moet opnieuw "de zomer van Lucien Van Impe" worden. Zo kan in brouwerij Basasina in Smetlede, een uitbreiding van vier kilometer op het parcours, het bier "Saison du Lucien" geproefd worden. Verder stellen uitgeverij Lannoo, schrijver Filip Osselaer en Lucien Van Impe zelf op 28 april het boek "Lucien! Hoe ik als laatste Belg de Tour won" voor. En tot slot wordt Van Impe op 30 en 31 juli gehuldigd met een standbeeld op een rotonde in het centrum van Mere.

bron: Belga