Meerderheid steunt amendement Bonte over informatiedoorstroming naar lokale politie

door
Belga
Leestijd 2 min.

Indien een gerechtelijk onderzoek gebeurt naar een foreign terrorist fighter, dan moet de relevante informatie voortaan verplicht doorstromen naar de lokale politie. Dat staat in een amendement van oppositielid Hans Bonte (sp.a), dat in de terreurcommissie groen licht kreeg en later op de avond wellicht ook langs de plenaire Kamer zal passeren. De plenaire Kamer bespreekt en stemt donderdag een pakket maatregelen in de strijd tegen terreur, die eerder unaniem werden goedgekeurd in de speciaal opgerichte commissie terreur. Het gaat om de mogelijkheid om 24 uur op 24 over te gaan tot huiszoekingen, de uitbreiding van de telefoontap tot illegale wapenhandel en de invoering van gemeenschappelijke gegevensbanken met inormatie over Syriëstrijders.

Die commissie kwam na afloop van het vragenuurtje nog even bijeen om zich over een amendement van sp.a'er Hans Bonte te buigen. Dat amendement, dat eveneens unaniem groen licht kreeg, maakt de informatiedoorstroming naar de lokale politie verplicht als het gaat over gerechtelijke onderzoeken naar foreign terrorist fighters.

Bonte benadrukt het belang van de wetswijziging naar het werkveld. De informatiedeling tussen federale en lokale politie bleek volgens hem immers een struikelblok. "Het is erg belangrijk in het naleven van de richtlijn die bepaalt hoe de lokale politie moet omgaan met teruggekeerde Syriëstrijders. Ze moet ze op de voet opvolgen en van kortbij in de gaten houden. Zo is dat bijvoorbeeld van belang om te weten met welke criminelen een teruggekeerde Syriëstrijder allemaal contact heeft", aldus de Vilvoordse burgemeester.

De bespreking van de wettekst in de plenaire vergadering is nog aan de gang. Later op de avond volgt de stemming.

bron: Belga