Israëlische krant Haaretz pikt vergelijking van Jambon op

Israëlische krant Haaretz pikt vergelijking van Jambon op

De Israëlische krant Haaretz heeft woensdagavond de uitspraak opgepikt die minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zaterdag deed in het VTM NIEUWS. Hij vergeleek toen de moslimterroristen die zich in Brussel schuilhielden met de Joden uit de tweede wereldoorlog. Afgelopen zaterdag was Jan Jambon te gast in het VTM NIEUWS, waar hij geïnterviewd werd door Birgit Van Mol. Op de vraag hoe het mogelijk was dat het terreurnetwerk dat achter de aanslagen in Brussel zat, zich lange tijd kon verstoppen in hartje Brussel, antwoordde Jambon: “Iemand die zich schuilhoudt en daarbij steun krijgt van de bevolking, kan lang ondergedoken blijven. Ik maak soms de vergelijking met heel wat Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn joodse mensen die vier jaar onderdoken, en dat was toch ook een verschrikkelijk regime dat continu naar die mensen op zoek was. En ze hebben ze gelukkig nooit gevonden.”
Haaretz schreef woensdagavond dat de uitspraak controverse veroorzaakte in ons land, en bracht daarnaast onder meer Jambons uitspraak over collaboratie in herinnering. In oktober 2014 zei Jambon in een interview met La Libre Belgique en La Dernière Heure dat de collaboratie een fout was, maar dat “de mensen die met de Duitsers collaboreerden, hun redenen hadden”.
Net als toen heeft Jambon zich ook deze keer geëxcuseerd voor zijn uitspraken. “Ik vergelijk Joden niet met terroristen. Ik verwees enkel naar een historisch feit in onze Belgische geschiedenis. Het verbergen van die mensen was iets positiefs. Wat vandaag in Brussel gebeurt, is dat niet. Voor mij draaide het in die uitspraak om de mechaniek van onderduiken”, zo liet hij dinsdag via zijn woordvoerder Olivier Van Raemdonck weten aan Het Laatste Nieuws.

bron: Belga