Infrabel leert 500 kinderen omgaan met overwegen in Mol

Infrabel leert 500 kinderen omgaan met overwegen in Mol

In het Verkeerseducatief Centrum in Mol geeft spoornetbeheerder Infrabel vandaag en morgen sensibiliseringslessen aan in totaal 500 leerlingen van scholen uit de omliggende gemeenten. Ze krijgen er veiligheidstips over hoe ze zich moeten gedragen aan een overweg. Het gaat om de grootste soortgelijke sensibiliseringsactie ooit van Infrabel, dat vragende partij is om het initiatief ook op andere locaties in Vlaanderen te herhalen. Volgens Infrabel gebeurden er vorig jaar in ons land 45 ongevallen aan overwegen, waarbij 11 doden en 2 gewonden vielen. “Daar zijn soms ook kinderen en jongeren bij. De hoofdoorzaak is bovendien het niet naleven van de verkeerscode”, zegt woordvoerder Frédéric Petit. “Elk mensenleven dat we kunnen redden is een succes, dus willen we kinderen al vanaf jonge leeftijd aanleren hoe ze zich aan een overweg moeten gedragen. We bespreken de specifieke verkeersregels die er gelden en geven ook voorbeelden van recente ongevallen die veroorzaakt werden door onvoorzichtigheid of onoplettendheid.”

Na een theoretische les, waarbij ook voorbije sensibiliseringscampagnes aan bod komen, trekt Infrabel nog met de leerlingen naar het verkeerspark van het Verkeerseducatief Centrum en naar een nabijgelegen ‘echte’ overweg om de theorie in de praktijk te testen. Infrabel benadrukt dat er één gouden regel is. “Stop altijd en overal aan een overweg wanneer de rode lichten knipperen, de bel rinkelt en de slagbomen gesloten of in beweging zijn”, klinkt het.

De actie past volgens Infrabel in een bredere strategie waarbij ook nog geïnvesteerd wordt in infrastructurele maatregelen zoals het afschaffen en vervangen van overwegen door een alternatieve mobiliteitsoplossing of hen vernieuwen, aanpassen en goed onderhouden.

bron: Belga