“Homans geeft, mogelijk bewust, verkeerde info over Brusselse veiligheidscellen”

Homans geeft, mogelijk bewust, verkeerde info over Brusselse veiligheidscellen

“Het klopt niet dat er in de Brusselse gemeenten geen werk wordt gemaakt van het oprichten van veiligheidscellen. Het antwoord van minister Liesbeth Homans daarover in het Vlaams Parlement was ofwel gebaseerd op foutieve informatie, ofwel is het een doelbewuste poging om Brussel in een slecht daglicht te stellen”. Dat zegt Vlaams parlementslid Joris Poschet (CD&V) aan Belga. In antwoord op een vraag van Poschet zei viceminister-president Liesbeth Homans woensdag in het Vlaams Parlement dat de 19 Brusselse nalaten lokale integrale veiligheidscellen (LIVC’s) op te richten. Zo’n LIVC is een lokaal gemeentelijk overlegplatform waar informatie kan uitgewisseld worden tussen sociale diensten, preventiediensten, de lokale task force en het bestuur.

Maar in Brussel wordt daar volgens Homans geen werk van gemaakt. Nochtans staat de oprichting van zo’n cellen in de omzendbrief die minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft rondgestuurd over de aanpak van foreign terrorist fighters. In tegenstelling tot steden en gemeenten in Vlaanderen nemen de Brusselse gemeenten volgens Homans “hun verantwoordelijkheid niet op” en “leggen de omzendbrief naast zich neer”.Vrij snel kwam reactie vanuit Evere. Daar liet een schepen verstaan dat er in Evere wél degelijk een LIVC bestaat. “Maar ook in andere Brusselse gemeenten zijn er veiligheidscellen”, zegt CD&V-parlementslid Joris Poschet. “Zo heeft men mij vanuit Jette verzekerd dat er al van voor de omzendbrief een veiligheidscel bestond. Dat is trouwens het geval in heel de politiezone Brussel-West, met daarin naast Jette ook Ganshoren, Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem en Sint-Jans-Molenbeek”, aldus Poschet.

Poschet gaat nog een stap verder. “Er zijn al vier Brusselse gemeenten (Schaarbeek, stad Brussel, Anderlecht en Sint-Jans-Molenbeek) die voor meer dan 400.000 euro steun hebben gekregen in het kader van de omzendbrief”, stelt Poschet.

“Dus ofwel was het antwoord van de minister gebaseerd op verkeerde informatie, ofwel is het een doelbewuste poging om Brussel in een slecht daglicht te stellen”, zegt Poschet, die nog overweegt over de kwestie een brief te sturen aan parlementsvoorzitter Jan Peumans.

bron: Belga