Europees Parlement eens over oprichting onderzoekscommissie

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Europees Parlement gaat een onderzoekscommissie oprichten die de onthullingen van de zogenaamde Panama Papers moet uitspitten. Dat hebben de fractieleiders vanmorgen beslist. De Panama Papers bevatten 11,5 miljoen gelekte documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. De documenten leveren informatie over honderdduizenden spookvennootschappen, stichtingen en trusts in offshoreparadijzen wereldwijd. Ze bieden inzage in witwaspraktijken en de massale wijze waarop bedrijven en rijke individuen al dan niet op legale wijze belastingen proberen te ontwijken. Op de lijst staan ook 732 Belgen of mensen die in ons land wonen.

In het Europees Parlement bleek deze week brede eensgezindheid te bestaan om een onderzoekscommissie over de nieuwe onthullingen op te richten. Dat werd donderdag bevestigd op de wekelijkse bijeenkomst van de fractieleiders. Ze willen op 4 mei het precieze mandaat en de samenstelling van de commissie vastleggen. Later die maand zou de plenaire vergadering dan het licht op groen zetten.

Fiscale rechtvaardigheid staat al een tijdje hoog op de internationale en Europese agenda. In het Europese halfrond is al meer dan een jaar een bijzondere commissie aan het werk die de Luxleaks-affaire onder de loep neemt. De affaire, die in de herfst van 2014 losbarstte, zette de schijnwerpers op de belastingrulings die ondernemingen in Luxemburg sloten.

bron: Belga