CD&V behoudt vertrouwen in Galant

CD&V behoudt vertrouwen in Galant

Regeringspartij CD&V stelt de positie van MR-minister Jacqueline Galant voorlopig niet in vraag. Ze ligt onder vuur omdat ze geen gevolg zou hebben gegeven aan herhaalde vragen van haar administratie om de veiligheid van de luchthavens te versterken. Kritische rapporten van de Europese Commissie deden daar gisteren nog een schep bovenop. “Vandaag is er voor ons geen reden om te twijfelen aan haar functioneren”, zei CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh donderdag in De Ochtend op Radio 1. “Maar dit zijn zaken die wel verder uitgezocht moeten worden in de onderzoekscommissie over de aanslagen die vandaag wordt opgericht.”

De mobiliteitsspecialist van CD&V kreeg de kritische Europese rapporten over de controle op de veiligheidssystemen zelf pas te zien nadat ze uitlekten in de pers. “En ik heb vernomen dat de minister zei dat ze de rapporten zelf ook niet onder ogen had gekregen”, verduidelijkt hij, benadrukkend dat het gaat om kritiek op de controle op de veiligheidssystemen, niet op de veiligheidsmaatregelen zelf. “Er zou ook een actierapport geweest zijn” om de problemen aan te pakken, merkt hij op.Van den Bergh wil niet op de zaken vooruitlopen. “Maar alle antwoorden zullen gegeven moeten worden in de onderzoekscommissie.” De CD&V’er hoopt wel dat het om gegronde aantijgingen gaat. “Ik mag hopen dat het geen politieke spelletjes zijn op kap van een gebeurtenis die we allemaal betreuren.”

De CD&V’er merkt tot slot op dat de “mismatch” tussen minister Galant en haar topambtenaar al langer duidelijk was. “Er was een tuchtonderzoek lopende, neemt hij nu de vlucht vooruit? “, zo vraagt hij zich nog af.

bron: Belga