Belgische hulpstromen steeds transparanter maar nog steeds nipt gebuisd

door
Belga
Leestijd 2 min.

De transparantie van de Belgische ontwikkelingshulp is de voorbije twee jaar fors gestegen. Dat blijkt uit de nieuwe Aid Transparency Index van de Britse ngo Publish What You Fund. Toch is ons land met 47,7 procent nog steeds nipt gebuisd. Bevoegd minister Alexander De Croo (Open Vld) belooft beterschap. Ons land springt in één klap van de categorie 'very poor' naar 'fair', de middenmoot. In de rapporten van 2013 (23,4%) en 2014 (18,8%) kwam België immers belabberd uit de index. In de index van 2016 klimt België tot 47,7 op honderd. De Belgische Technische Coöperatie (BTC) is daarmee een van de sterkst stijgende organisaties, luidt het.

De Belgische ontwikkelingssamenwerking is voorlopig enkel geslaagd wanneer het gaat om de transparantie van de organisatie in zijn geheel (13,2/25). Zo publiceert het gegevens over de strategie en de budgetten voor de komende drie jaar, net als bijvoorbeeld contactgegevens.

Het Belgische engagement ten aanzien van transparantie kan echter nog fors beter (4,17/10), net als de openheid over de concrete projecten die worden opgezet en uitgevoerd (30,35/65).

Vandaar onze plaats in de middengroep. "Die verzamelt donoren die al heel wat basisinformatie ontsluiten, maar onder meer tekortschieten op het vlak van gedetailleerde informatie op projectniveau en het rapporteren over resultaten", verduidelijkt minister De Croo.

"Burgers hebben het recht om te weten waar in de wereld hun belastinggeld terecht komt en welke resultaten ermee worden geboekt", erkent de liberaal. "Deze transparantie draagt bij tot het verhogen van de hulpeffectiviteit en is noodzakelijk om het maatschappelijk draagvlak voor internationale ontwikkeling te vergroten."

De Croo belooft dat België de komende jaren extra inspanningen zal leveren, bijvoorbeeld door meer te focussen op de resultaten "in plaats van enkel maar het uitgeven van budgetten als graadmeter voor de kwaliteit van het Belgische ontwikkelingsbeleid". In de loop van volgend jaar zullen ontwikkelingsorganisaties hun gegevens alvast kunnen opladen via een nieuw transparantieportaal. Dat helpt meteen ook de administratieve lasten te verlagen, aldus nog de minister.

UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de VN, scoort het beste op vlak van transparantie. Op de voet gevolgd door de Amerikaanse Millennium Challenge Corporation, Unicef en de Britse ontwikkelingshulp. Helemaal onderaan bengelen de Verenigde Arabische Emiraten.

bron: Belga