Topman overheidsdienst Mobiliteit stapt op uit protest

Topman overheidsdienst Mobiliteit stapt op uit protest tegen minister

Laurent Ledoux, de topman van de federale overheidsdienst Mobiliteit, heeft zijn ontslag ingediend bij minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR). “De minister houdt er Gestapo-praktijken op na”, klinkt het.

Ledoux kan naar eigen zeggen niet meer samenwerken met minister Galant. De directe aanleiding voor zijn ontslag zijn twee rapporten van de Europese Commissie die erg scherp zijn voor de gebrekkige controle op de veiligheidssystemen van de Belgische luchthavens, maar de vete tussen Ledoux en Galant woedt al langer.

“Ze beheerst dossiers niet”“Galant verdedigt specifieke economische en privébelangen”, hekelt Ledoux, die vindt dat de MR-minister haar administratie stelselmatig negeert. “Bovendien houdt ze er Gestapo-praktijken op na. Ze vraagt de namen van topambtenaren die niet zonder meer willen uitvoeren wat ze eist”, klinkt het in De Tijd. “Het is duidelijk dat ze haar dossiers niet beheerst en niet veel beslist.”

Ledoux vindt ook dat Galant de top van Belgocontrol te veel vrijheid geeft. Hij omschrijft het als “een staat binnen de staat die doet wat ze wil met de steun van de minister”. “De manier waarop ze leiding geeft, stuurt ons recht op de muur af.”