Huwelijk vergroot kans om kanker te overleven

Mensen die getrouwd zijn hebben meer kans om kanker te overleven dan vrijgezelle patiënten. En dat hebben ze vooral te danken aan de mentale en sociale steun die een huwelijk biedt.

Onderzoekers van de San Diego School of Medicine hebben de medische gegevens van bijna 800.000 kankerpatiënten in de staat Californië bestudeerd. Ongeveer de helft, zo’n 386.607 patiënten, hebben de ziekte niet overleefd. Na een analyse van de data hebben de wetenschappers ontdekt dat ongetrouwde vrouwen ruim 19% meer kans meer kans om te overlijden dan vrouwen die wel hun jawoord hadden gegeven. Bij mannen lag dit percentage zelfs op 27%.Financiën

In het verleden zochten experten steevast een verklaring voor dit fenomeen bij economische factoren. Zo zou een huwelijk over het algemeen een betere financiële situatie met zich meebrengen, maar volgens deze studie gaat die redenering niet altijd op. «We hebben bij verschillende etniciteiten onderzocht of de financiële situatie invloed had op het herstel, maar die invloed bleek minimaal», vertelt onderzoeker Scarlett Lynn Gomez aan The New York Times.

Het verschil in overlevingskans zou te wijten de emotionele steun die een echtverbintenis met zich meebrengt. De onderzoekers vermoeden dat die ‘onvoorwaardelijke liefde’ een belangrijke rol speelt in het genezingsproces. Omdat er de afgelopen jaren steeds meer ongehuwde volwassenen zijn, vrezen de onderzoekers dan ook dat het aantal mensen dat sterft aan de gevolgen van kanker daardoor zal stijgen.

Daarnaast lijkt de culturele achtergrond ook een rol te spelen. «Wij hebben gemerkt dat blanke, niet Latijns-Amerikanen andere type sociale netwerken hebben dan culturen waarin, naast het huwelijk, banden met familie en vrienden sterker zijn», aldus de onderzoekers.