Elke week verandert een Belg van geslacht

Het aantal transgenders in ons land is de afgelopen tien jaar sterk toegenomen. Zo verandert er elke week iemand van geslacht. Dat blijkt uit cijfers van het nationale register.

In 1993 veranderden slechts vijf mannen en één vrouw van geslacht. Sindsdien is dat cijfer sterk toegenomen. Dat schrijft La Dernière Heure. Tussen 1993 en juni 2014 zijn er 794 Belgen officieel van geslacht veranderd. In 2015 registreerde het Centrum voor Seksualiteit en Gender van het Universitair Ziekenhuis Gent 177 dossiers. Een jaar eerder waren dat er 148. Daarbij ging het in 88 gevallen om jongeren. In 2013 klopten er 113 mensen aan bij het centrum, waarvan 44 jongeren.In totaal zouden er in ons land zo’n 30.000 transgenders zijn, maar niet iedereen zet ook effectief de stap om van geslacht te veranderen. Sommigen starten een hormonenbehandeling en laten het daarbij. Jaarlijks kiezen zo’n vijftig Belgen voor de geslachtsoperatie.

In de meeste gevallen gaat het om mensen die zich vrouw voelen, maar een mannenlichaam hebben. Van de 794 mensen die de voorbije tien jaar van geslacht veranderden, waren het in 259 gevallen vrouwen die zich man voelen. Toch neemt dat aantal telkens toe.

Administratieve verandering

Het is geen eenvoudige procedure om van geslacht te veranderen. Zo moeten mensen die dat willen op consultatie bij de psychiater gaan en een hormonale behandeling volgen. Pas daarna kunnen ze de operatie ondergaan. De kosten van de ingreep kunnen oplopen tot 18.000 euro, waarvan de patiënt zelf 3.500 tot 4.000 moeten betalen.

De geslachtsoperatie is vandaag nog noodzakelijk om ook administratief van geslacht te kunnen veranderen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kondigde al in mei 2014 aan de regels te versoepelen, maar zette in de praktijk nog geen concrete stappen.