Bijna 18 graden in Groenland

De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat het ene na het andere noodlottige record gebroken wordt. Nu trekken wetenschappers aan de alarmbel omdat de ijskap op Groenland deze maand aan het snelste tempo ooit aan het smelten is. Er werd zelfs een maximumtemperatuur gemeten van 17,8 graden Celsius. 

Volgens de wetenschappers van het Deens Meteorologisch Instituut (DMI) is het sinds het begin van de metingen in 1873 nog nooit zo warm geweest in april. Aanvankelijk dachten ze dat hun apparatuur niet meer werkte, omdat de thermometer in Kangerlussuaq 17,8 graden aanwees. Maar uiteindelijk bleek hun nachtmerrie toch waar te zijn.

“Dit zijn temperaturen die normaal genoteerd worden op een uitzonderlijk warme dag in juli op Groenland”, schrijft Robert Fausto, van de Geological Survey of Denmark and Greenland, op zijn blog. Een verklaring voor de onwaarschijnlijk hoge temperaturen is de warme winter, waardoor er een laagterecord aan ijs in de noordpoolregio. Dit zou de straalstroom vertragen, wat zou leiden tot meer warme, vochtige lucht boven Groenland.

Ook de inwoners van Nuuk laten weten dat “alles aan het smelten is”. Ter vergelijking: normaal begint de dooi pas in de helft van de maand mei. Als al het ijs zou smelten, dan stijgt de zeespiegel met zes meter.

Foto Pixabay