Nucleaire waakhond pikt kritiek van Greenpeace niet

door
Belga
Leestijd 2 min.

De nucleaire waakhond Fanc reageert kregelig op een aanval van Greenpeace. Volgens de milieuvereniging laat het Fanc "zich amper zien" terwijl "de situatie in de Belgische kerncentrales escaleert". "Dit is ongeoorloofde kritiek. Onze hooggespecialiseerde experts hebben geen lessen te krijgen van Greenpeace", reageert Fanc-woordvoerster Nele Scheerlinck. "Met twee nucleaire incidenten en een overhaaste heropstart op minder dan een week tijd escaleert de situatie in de Belgische kerncentrales", zegt Greenpeace in een persbericht. "Intussen vertelt Electrabel slechts de halve waarheid, zwijgt de regering in alle talen en laat ook het Fanc zich amper zien. Is er eigenlijk nog wel nucleaire controle in ons land? "

Het Fanc kan er niet om lachen. "Hun kritiek is raar. Er is nog nooit zoveel informatie over de kerncentrales verspreid, zelfs over kleine incidenten. België is daarin bij de meest transparante landen van Europa", aldus Scheerlinck. Als de bevolking in de war raakt, is Greenpeace daar volgens de woordvoerster medeschuldig aan. "Ze schuwen de overdrijving niet en laten zogezegde experts aan het woord die een hoop onzin vertellen."

Voor een leek is het moeilijk in te schatten hoe ernstig of gevaarlijk de recente technische incidenten in kerncentrales zijn, erkent het Fanc. "Maar wij zijn steeds bereikbaar om duiding te geven en doen dat ook voortdurend. Het Fanc streeft altijd naar een neutrale en objectieve weergave van de feiten. Wij willen ons niet laten meesleuren in politieke of ideologisch gekleurde discussies en doen niet aan ongeoorloofde interpretaties."

Het Fanc benadrukt nog dat de nieuwste problemen in de centrale Doel 1 van operationele aard waren. "Het zijn dus geen veiligheidsproblemen", zegt Scheerlinck. De automatische stop van vorige week was het gevolg van mechanische problemen aan een pomp die het waterverlies op de dichtingen van de pompen van het primaire circuit compenseert en aan een controlestaaf. "Deze problemen zijn niet relevant voor de nucleaire veiligheid. Hetzelfde geldt voor het defect dat tot de stillegging van vannacht geleid heeft", luidt het.

bron: Belga