"Net nu is het noodzakelijk om meer te investeren in ontwikkelingshulp"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het budget voor de Belgische ontwikkelingshulp is in 2015 met meer dan 7 pct gedaald ten opzichte van het jaar voordien. En dat is een slecht signaal, zegt Bogdan Vanden Berghe van ngo 11.11.11. Want met alle internationale crises is het net nu het moment om meer te investeren in ontwikkelingshulp. Bovendien wordt de daling van de Belgische ontwikkelingshulp nog enigszins gemaskeerd door de aanpak van vluchtelingencrisis - 12 pct van het budget voor ontwikkelingshulp ging naar de binnenlandse opvang van vluchtelingen. "Internationale ngo's waaronder 11.11.11 vinden opvang van vluchtelingen in ons land noodzakelijk, maar het is geen ontwikkelingssamenwerking", zegt Vanden Berghe.

Dus wordt het dringend tijd dat de federale regering opnieuw een tandje bijsteekt en streeft naar de VN-doelstelling die ervoor pleit om 0,7 pct van het bruto binnenlands product vrij te maken voor ontwikkelingshulp. "Sinds 2010 is dit aandeel gedaald van 0,63 pct naar 0,42 pct nu. Dat is het gevolg van de politieke keuzes die gemaakt zijn. Zo kondigde deze regering aan om tijdens de huidige legislatuur 1 miljard te besparen op ontwikkelingshulp", aldus Vanden Berghe.

En dat is een verkeerde tendens. "Zeker nu we geconfronteerd worden met verschillende internationale crises: het klimaat, de vluchtelingen en de uitwerking van de financiële crisis op ontwikkelingslanden."

Hoewel slechts zes landen aan de VN-doelstelling voldoen, is deze volgens Vanden Berghe zeker haalbaar. "Het Verenigd Koninkrijk is het beste voorbeeld. Daar werd de 0,7-grens in 2014 niet gehaald maar nu, ondanks de crisis, dus wel", besluit de 11.11.11-directeur.

bron: Belga