Kamercommissie zal PanamaPapers onderzoeken

Kamercommissie zal PanamaPapers onderzoeken

Er komt een commissie in de Kamer die de PanamaPapers tegen het licht zal houden. Dat hebben de fractievoorzitters beslist. Ze raakten het echter nog niet eens over wat voor commissie het moet gaan. Die beslissing is voor volgende week woensdag. “Er komt een diepgaand onderzoek in een commissie. De PanamaPapers kunnen echt niet zomaar opzij geschoven worden”, klonk het na afloop van de conferentie van voorzitters bij N-VA’er Peter De Roover, die maandag als eerste de piste van een onderzoekscommissie in de mond nam.

Dat zo’n onderzoekscommissie met verregaande bevoegdheden er effectief zal komen, lijkt echter weinig waarschijnlijk. “Niemand heeft zich daar expliciet tegen uitgesproken”, aldus De Roover, die zelf geen concreet voorstel op tafel heeft gelegd.Groen en Ecolo hadden zo’n voorstel wel bij, maar voorlopig dus tevergeefs. “Het is duidelijk dat de meerderheid nog niet weet wat ze wil”, besloot Kristof Calvo (Groen). “De beste vorm is een onderzoekscommissie. We mogen niet treuzelen, N-VA moet nu niet terugkrabbelen. Als er volgende week geen onderzoekscommissie komt, dan dienen wij ons voorstel terug in en wordt iedereen voor de keuze geplaatst.”

Concreet is afgesproken dat Eric Van Rompuy als voorzitter van de commissie Financiën in een werkgroep met één lid van elke erkende fractie een voorstel zal uitwerken. Volgende woensdag hakt de conferentie van voorzitters dan de knoop door.

Het voorstel van Groen en Ecolo voorzag in een onderzoekscommissie die tegen de zomer al aanbevelingen zou doen. Ze zou onder meer de toplui van Dexia moeten horen.

bron: Belga