FBI kreeg hulp van hackers om iPhone na schietpartij San Bernardino te ontcijferen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De FBI is met de hulp van hackers erin geslaagd de iPhone te ontcijferen van een van de daders van de schietpartij in San Bernardino, zonder dat daarbij al de informatie verloren ging. Dat berichtte de Amerikaanse krant Washington Post. De hackers hadden een fout in de software ontdekt en verkochten die informatie door aan de politiedienst. Eind maart raakte al bekend dat het de FBI gelukt was "door de hulp van een buitenstaander" om de iPhone te ontcijferen van Syed Rizwan Farook, die op 2 december samen met zijn vrouw 14 mensen doodde in San Bernardino. De Washington Post beweert nu op basis van zijn bronnen, dat het om onafhankelijke hackers ging die de informatie aan de FBI verkochten.

De moeilijkheid bij het kraken was niet het vinden van de viercijferige toegangscode, wat volgens berekeningen van de FBI slechts 26 minuten in beslag zou nemen, maar het verhinderen dat alle gegevens op de smartphone na tien mislukte pogingen gewist zouden worden. De FBI deed daarom eerst een beroep op Apple, dat echter weigerde om een "achterpoortje" in de software van zijn smartphones te bouwen.

De Amerikaanse overheid moet nu afwegen of ze de fout in de software al dan niet aan Apple zal meedelen. Een commissie, bestaande uit leden van de verschillende Amerikaanse inlichtingendiensten, moet daar binnenkort een beslissing over nemen. Apple liet alvast verstaan geen gerechtelijke stappen te zullen ondernemen om de overheid te verplichten hen in te lichten, maar gaf wel aan dat het meer details eist over hoe de speurders precies aan die gegevens geraakt zijn.

Bron: Belga