Europese privacy-waakhond ongerust over gegevensakkoord met VS

door
Belga
Leestijd 2 min.

De verschillende privacytoezichthouders in de Europese Unie hebben vraagtekens geplaatst bij het zogenaamde EU-US Privacy Shield, een systeem dat de privacy moet beschermen bij de overdracht van gegevens tussen Europa en de VS. Brussel en Washington raakten het in februari eens over het "Privacy Shield", dat nodig was nadat het Europese Hof van Justitie het vorige "Safe Harbor"-regime had vernietigd. Het Safe Harbor-regime regelde al sinds 2000 hoe duizenden bedrijven persoonlijke gegevens over de Atlantische Oceaan heen konden transfereren met respect voor de privacy. Facebook-gebruiker Max Schrems vocht het systeem echter met succes aan. Het Hof oordeelde dat het systeem te weinig garanties bood voor de privacy van Europese burgers in de VS. Het oordeel legde een hypotheek op de rechtszekerheid van de betrokken bedrijven. Daar moet met het "Privacy Shield" een einde aan komen.

De "Article 29 Working Party", een werkgroep waarin de nationale privacytoezichthouders van de EU-lidstaten zoals de Belgische Privacycommissie zitten, bestudeerde het nieuwe systeem. Volgens de werkgroep is het "Privacy Shield" een verbetering ten opzichte van "Safe Harbor", zo zei voorzitster Isabelle Falque-Pierrotin van de werkgroep woensdag in Brussel.

Niettemin is de groep bezorgd dat het akkoord de Amerikaanse autoriteiten nog steeds de mogelijkheid biedt om privégegevens in grote hoeveelheden te verzamelen en te gebruiken in het kader van veiligheid, contraterrorisme en internationale misdaadbestrijding.

Bovendien oordeelt de werkgroep dat de legale middelen voor burgers om het verzamelen of het gebruik van hun gegevens aan te vechten, te complex zijn. Daarnaast wordt ook getwijfeld aan de onafhankelijkheid van de nieuwe ombudsdienst.

De Europese Commissie neemt naar verwachting een definitieve beslissing over Privacy Shield in juni. Falque-Pierrotin hoopt dat rekening zal worden gehouden met de bezorgdheden van de werkgroep. Dinsdag zei EU-Commissaris voor Justitie Vera Jourová al dat dit het geval zou zijn.

bron: Belga