Brussel nam verantwoordelijkheid inzake integrale veiligheidscellen

Brussel nam verantwoordelijkheid inzake integrale veiligheidscellen

De stad Brussel heeft wel een lokale integrale veiligheidscel (LIVC) en werd onlangs zelfs uitgenodigd door de minister van Binnenlandse Zaken om de werking van zijn LIVC voor te tellen aan andere Belgische steden. Dat zegt het kabinet van burgemeester Yvan Mayeur woensdagavond. Minister Homans, die op Vlaams niveau de aanpak van radicalisering coördineert, klaagde woensdag aan dat de Brusselse gemeenten geen LIVC’s hebben opgericht, zoals de rondzendbrief van minister van Binnenlandse Zaken Jambon over de foreign terrorist fighters opdroeg. De Brusselse gemeenten “nemen hun verantwoordelijkheid niet op”, zo klonk het.
“De stad Brussel neemt wel zijn verantwoordelijkheid”, zo klinkt het woensdagavond op het kabinet van de burgemeester. Na de aanslag op het Joods Museum op 24 mei 2014, zette Yvan Mayeur een interdepartementaal platform op poten om de maatregelen tegen radicalisering te coördineren op het vlak van preventie, bestuur en gerecht. Sinds de publicatie van de rondzendbrief over de foreign terrorist fighters in augustus 2015, zitten de politie, de jeugddienst, het OCAD en de veiligheid in het platform, dat zich heeft ontwikkeld tot een lokale integrale veiligheidscel.
Het kabinet benadrukt ook dat Brussel een subsidie krijgt van Binnenlandse Zaken, van 75.000 euro voor 2016, die toegekend werd in de nasleep van de oprichting van een LIVC.

bron: Belga