Berkenpollenseizoen volop aan de gang Berkenpollenseizoen volop aan de gang

Berkenpollenseizoen volop aan de gang Berkenpollenseizoen volop aan de gang

Waakzaamheid is geboden voor personen die allergisch zijn aan berkenpollen, want het berkenpollenseizoen is volop aan de gang. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). De concentraties van de in de lucht gemeten berkenpollen liggen sinds vorige zaterdag sterk boven de drempel van 80 stuifmeelkorrels per kubieke meter lucht. En dat is slecht nieuws voor gevoelige personen, die daardoor last krijgen van onder andere jeuk, rode en/of tranende ogen, niesbuien, verstopte sinussen of een loopneus.

“Door het zachte weer van de afgelopen dagen werd de verspreiding van de stuifmeelkorrels in de lucht bevorderd. Op 9, 10, en 11 april hebben we respectievelijk 300, 390 en zelfs 1.580 berkenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht in Brussel geteld. De kritische drempel van 80 korrels per m3 lucht is duidelijk overschreden”, verklaart pollenexpert Marijke Hendrickx van het WIV.De berk is in ons land veruit de meest allergene boom en produceert bijna een derde van al het bomenstuifmeel dat in de lucht aanwezig is, aldus nog het instituut. Personen die gevoelig zijn aan berkenpollen, zowat 13 procent van de bevolking, hebben doorgaans vanaf eind maart tot begin mei last van hun allergie. Daarna steekt de graspollenallergie of hooikoorts de kop op, die tot augustus aanhoudt. Waakzaamheid is geboden voor personen die allergisch zijn aan berkenpollen, want het berkenpollenseizoen is volop aan de gang. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). De concentraties van de in de lucht gemeten berkenpollen liggen sinds vorige zaterdag sterk boven de drempel van 80 stuifmeelkorrels per kubieke meter lucht. En dat is slecht nieuws voor gevoelige personen, die daardoor last krijgen van onder andere jeuk, rode en/of tranende ogen, niesbuien, verstopte sinussen of een loopneus.

“Door het zachte weer van de afgelopen dagen werd de verspreiding van de stuifmeelkorrels in de lucht bevorderd. Op 9, 10, en 11 april hebben we respectievelijk 300, 390 en zelfs 1.580 berkenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht in Brussel geteld. De kritische drempel van 80 korrels per m3 lucht is duidelijk overschreden”, verklaart pollenexpert Marijke Hendrickx van het WIV.

De berk is in ons land veruit de meest allergene boom en produceert bijna een derde van al het bomenstuifmeel dat in de lucht aanwezig is, aldus nog het instituut. Personen die gevoelig zijn aan berkenpollen, zowat 13 procent van de bevolking, hebben doorgaans vanaf eind maart tot begin mei last van hun allergie. Daarna steekt de graspollenallergie of hooikoorts de kop op, die tot augustus aanhoudt.

bron: Belga