Vrienden die oprecht schaterlachen zijn besties

Wist je dat mensen gemiddeld 15 keer per dag lachen? En overal ter wereld bekent dat hetzelfde: je hebt plezier. Maar een nieuwe studie heeft aangetoond dat een lach ook kan verklappen of je iemand leuk vindt of niet. 

Psycholoog Gregory Bryant van de University of California in Los Angeles (UCLA) liet 48 mensen tegen elkaar praten en nam het gesprek op. Oftewel hadden ze een babbeltje met een vreemde, oftewel met een vriend. Telkens als er gelachen werd, isoleerde hij dat stukje.

Die korte geluidsfragmenten liet de onderzoeker horen aan 966 mensen uit 24 landen, waaronder zelfs inheemse stammen uit New Guinea of inwoners van kleine dorpen uit Peru, India en China. Zij moesten oordelen hoe leuk de gesprekspartners elkaar vonden, en of ze vrienden waren of vreemden.

Wat blijkt? De proefpersonen hebben in 67% van de gevallen juist geraden. Als het over twee bevriende vrouwen ging, steeg dat percentage zelfs. “In het dagelijkse leven is het belangrijk om te weten op wie je kan rekenen en op wie niet. Gelach is een evolutionair gezien een belangrijke factor die je helpt om te bepalen wie je kan vertrouwen”, besluit Bryant.

Foto Pexels