Duizenden vluchtelingen moeten wijken voor paasfeest

A boy holds his brother as they wait for a bus taking them to camps in other parts of Greece from the port of Piraeus on March 31, 2016. Syrian refugees began leaving Pireus makeshift camp to other accomodation facilities in Greece, in an government attempt to empty the port. Some 53,000 refugees and migrants are stranded in Greece, compared to 30,000 in late February before Balkan states began shutting their borders. / AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI

In de Griekse havenstad Piraeus proberen de autoriteiten de duizenden migranten die op straat zitten te overtuigen om naar opvangkampen te verhuizen. Doel is om de straten vrij te hebben voordat de Grieken over twee weken massaal op familiebezoek gaan voor de viering van orthodox Pasen.

Sinds maandag worden er flyers verspreid waarin de opvangplaatsen voor de vluchtelingen aangeprezen worden. «De kampen zijn schoon, niet gesloten en je kunt je er registreren als asielzoeker», staat er te lezen. Dat schrijft de Volkskrant. Ook foto’s van de faciliteiten die het nieuwe kamp Skaramangas aanbiedt, moeten de naar schatting 4.600 vluchtelingen naar de kampen lokken. Ondanks de betere leefomstandigheden in de opvangplaatsen, blijven duizenden migranten liever in de haven omdat ze bang zijn te worden opgesloten of teruggestuurd te worden naar Turkije.In totaal zitten er zo’n 50.000 vluchtelingen vast op het Griekse vasteland. Ze kunnen niet verder reizen omdat de Balkanroute is afgesloten, maar vallen ook niet onder de terugkeerregeling omdat deze groep al voor 20 maart is aangekomen en dus niet onder de terugkeerregeling valt. Het enige wat ze nog kunnen doen is asiel aanvragen in Griekenland en relocatie, het akkoord dat de EU-lidstaten vorige zomer afsloten om vrijwillig 160.000 migranten van Italië en Griekenland over te nemen. In de praktijk komt hier echter weinig van terecht. Slechts 615 mensen zijn tot nu toe herplaatst. Bovendien kampt Griekenland met personeelstekort waardoor ze de asielregistraties niet kunnen bolwerken.

Foto AFP / L. Gouliamaki