Ruimtevaartbedrijf wil opblaasbare stations ruimte in sturen

Bigelow Aerospace en de commerciële ruimtevaartorganisatie United Launch Alliance (ULA) hebben de handen in elkaar geslagen om twee grote versies van een uitklapbare tent de ruimte in te sturen. Dat hebben de Amerikaanse bedrijven zelf bekendgemaakt.

De ruimtetenten van het model B330 hebben elk een inhoud van 330 kubieke meter. Dat moet de astronauten 30% meer leefruimte opleveren als één van de twee modules aan het ruimtestation ISS wordt gekoppeld. Tory Bruni, CEO van ULA, beschrijft de oppervlakte als «groter dan mijn eerste appartement». Doel is om tegen 2020 twee tenten in de ruimte te lanceren, maar of het zover komt is nog twijfelachtig. Momenteel lopen er volgens oprichter Robert Bigelow nog gesprekken met NASA en is het nog onduidelijk of ze toestemming gaan krijgen. Ook is het nog niet zeker wie voor de financiële kant van de zaak zal opdraaien.Als de plannen daadwerkelijk doorgaan, kunnen deze uitgebreid worden naar meer toeristische doeleinden. Zo kunnen de tentjes aan elkaar gekoppeld worden en samen een zelfstandig ruimtestation vormen, wat volgens Bigelow het eerste commerciële ruimtestation ooit zou zijn. Het zou dan mogelijk zijn om een uitvalsbasis rond bijvoorbeeld de maan of mars te installeren.

Afgelopen zondag kwam de module Bigelow Expandable Activity Module (Beam) nog aan bij ISS. De Beam is ook een soort uitklaptent en heeft een capaciteit van 16 kubieke meter, en dus twintig keer kleiner dan de B330. De module zit nu nog vast aan de ruimtetruck die hem naar het ISS bracht, maar zal vermoedelijk tegen eind mei worden uitgevouwen. Vervolgens zal de Beam twee jaar vastgebonden blijven aan de Tranquility-module van het station om zo te testen hoe standvastig het materiaal is onder het constante bombardement van ruimtestraling en eventuele inslagen van klein ruimtepuin.

Foto Instagram / bigelowspace