Mysterieuze bol zaait verdeling tussen archeologen

Een enorme bol die is ontdekt in Bosnië is momenteel het gespreksonderwerp tussen archeologen. Volgens Bosniër Semir Osmanagic werd de steen gemaakt en achtergelaten door een oude beschaving die zijn tijd ver vooruit was. Andere experts noemen de vondst onzin. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Volgens de Bosnische onderzoeker is de bol perfect rond, heeft hij een diameter van drie meter en zit de steen bomvol ijzer. Osmanagic gaat zelfs nog een stapje verder en beweert dat zijn ontdekking het bewijs vormt voor een ontwikkelde beschaving die honderden jaren geleden in het gebied leefde. In dezelfde regio zouden tot diep in de twintigste eeuw nog zulke bollen gevonden zijn, maar die werden vernield nadat het gerucht de ronde ging dat er goud in zat.

Andere, internationale wetenschappers zetten grote vraagtekens bij de vondst van Osmanagic. Mandy Edwards van de Universiteit van Manchester heeft het sterke vermoeden dat de bol helemaal niet door mensen gemaakt is, maar dat gewoonweg om een verhard stuk grond gaat dat gevormd is door de natuur.

Edwards is bovendien niet de enige die twijfelt aan de Bosnische expert. De man wordt al spottend de Bosnische Indiana Jones genoemd, omdat hij regelmatig met ongeloofwaardige ontdekkingen op de proppen komt. Zo beweerde hij in 2005 dat enkele heuvels in de buurt van Visoko eigenlijk piramides waren, maar dat heeft hij tot nu toe nog niet kunnen bewijzen.

Foto  AFP / E. Barukcic