Kaas, wijn en chocolade kunnen helpen met gewichtsverlies

Minder vet, calorieën tellen, geen koolhydraten eten, twee dagen per week vasten ... Het aantal diëten dat vandaag de dag op de markt is, is haast ontelbaar. Tim Spector pakt het echter helemaal anders aan.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Tim Spector is een professor in genetische epidemiologie aan King's College in Londen en de auteur van The Diet Myth. Hij beweert dat er één belangrijke factor is die heel veel diëten vergeten: de bacteriën in de darmen.

Op London Thinks verduidelijkte Spector dat iedereen bijna twee kilogram bacteriën heeft in zijn darmen heeft. Die microbes hebben een invloed op hoe we voedsel verwerken en bijgevolg ook op het gewicht. Die micro-organismes goed verzorgen, is volgens Spector dus erg belangrijk.

Om dat te bereiken, geeft Spector dieetadvies dat indruist tegen de 'traditionele' voorschriften. Zo raadt hij chocolade, koffie en wijn aan. Deze drie producten bevatten polyfenolen, een soort anti-oxidant waarmee de microbes zich voeden. Dat stelt hen in staat om zich voort te planten.

Wijn en chocolade met een hoog cacaogehalte bevatten bijvoorbeeld flavonoïden. Uit onderzoek op 2.000 tweelingen blijkt dat mensen met meer flavonoïden in hun bloed doorgaans gezonder zijn: Ze wegen minder, hebben betere aders, sterkere beenderen, een lagere bloeddruk en lopen bovendien minder risico op diabetes.

Spector beweert daarnaast dat ongepasteuriseerde kaas ook een heilzame werking heeft op de darmen. Rauwmelkse kazen zoals roquefort of camembert zitten bomvol microbes, waaronder bacteriën, gisten en schimmels. Die dragen bij aan de diversiteit in de darmen, wat volgens Spector gewicht doet verliezen en de kans op ziektes verkleint.

Natuurlijk vormen een glas wijn, een blok kaas en een reep chocolade geen gezond dieet. Spector pleit voor een gevarieerd voedingspatroon, waarbij gezonde bacteriën en polyfenolen een belangrijke rol krijgen. Diëten die voedingsgroepen laten vallen of verwerkte voedingsstoffen zijn volgens de professor nefast voor de darmen en dus te mijden.

Foto: Pixabay