Chatbots en livevideo’s geven de toekomst van Facebook vorm

Nooit meer een wachtwoord invoeren, chatten met robots en live videostreaming: dat is de toekomst van Facebook zoals Facebook-topman Mark Zuckerberg het omschreef of de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie F8.

De belangrijkste vernieuwing is ongetwijfeld de ondersteuning van de zogenoemde chatbots, of chattende robots die geschikt zijn voor verschillende taken. Daarmee mikt Zuckerberg op de bedrijven, die dergelijke chatbots nu al inzetten bij klantenservices. De chatbots kunnen zowel door mensen als door kunstmatige intelligentie worden aangestuurd.Krantenbedrijven zouden de chatbots kunnen gebruiken om hun nieuws tot bij de lezer te krijgen, maar ook voor spelletjessites en zelfs allerhande leveranciers kunnen de chatbots van nut zijn. Met deze chatbots wil Facebook de concurrentie aanbinden met Microsoft, die eveneens deze geautomatiseerde gesprekspartners wil integreren in zijn dienstverlening.

Live videostreaming
Een andere opvallende innovatie is de invoer van de live videostreaming vanop elk apparaat. Zo zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om beelden die gemaakt worden met een drone rechtstreeks te uploaden op Facebook. Ontwikkelaars maken hiervoor gebruik van een speciaal programma dat de verschillende toestellen met elkaar kan laten communiceren.

Weg wachtwoord
Facebook wil daarnaast ook komaf te maken met wachtwoorden. ‘Account Kit’ is daarbij de eerste stap. Gebruikers kunnen inloggen met enkel hun telefoonnummer of een e-mailadres. Na het inloggen wordt er een bevestigingsmail verstuurd via sms of via mail. Met deze bevestiging kunnen gebruikers zonder verder invoer van een wachtwoord inloggen op Facebook.