Zeker vijf doden bij aanval op markt in Burundi

Bij een aanslag door een “niet-geïdentificeerde gewapende groepering” op een markt in de Burundese provincie Ruyigi (oosten) zijn gisterenavond zeker vijf mensen omgekomen. Zeven anderen raakten gewond. Dat is vanmorgen vernomen bij de administrateur van Gisuru, de getroffen gemeente. De gewapende groep, een tiental mensen, kwam rond 19 uur aan op de markt, “toen de mensen er ook nog waren”, aldus administrateur Aloys Ngenzirabona. “Die criminelen zijn in de menigte beginnen schieten en sloegen daarna op de vlucht.”

Getuigen die door Ngenzirabona geciteerd worden, meldden dat “de groep uit Tanzania kwam, en na de aanval naar daar is teruggekeerd”. De grens met Tanzania ligt slechts 4 km verder.Volgens een anonieme bron ter plaatse viseerde de groep een Imbonerakure-afdeling. De Imbonerakure is de jongerenafdeling van regeringspartij CNDD-FDD die door de VN als militie gekwalificeerd wordt.

Bij een eerdere aanval op dezelfde gemeente, in november 2015, kwamen al twee mensen om, onder wie een politieagent. Die aanval werd ook toegeschreven aan een gewapende groep uit Tanzania.

In Tanzania verblijft meer dan de helft van de 250.000 Burundezen die het afgelopen jaar het geweld in het land ontvlucht zijn. Dat geweld begon in april vorig jaar, nadat president Pierre Nkurunziza bekendmaakte een derde, ongrondwettelijke, termijn te ambiëren. In juli werd hij ook voor een derde termijn verkozen, maar het is al die tijd onrustig gebleven in het Centraal-Afrikaanse land. Sindsdien zijn er zeker 400 mensen omgekomen.

bron: Belga