Van Overtveldt betreurt dat journalisten Panama Papers niet doorspelen

Van Overtveldt betreurt dat journalisten Panama Papers niet doorspelen

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) betreurt dat de journalisten die de PanamaPapers uitbrachten de Belgische dossiers niet willen doorspelen aan de Bijzondere Belastinginspectie (BBI). Nochtans is dat dringend nodig om te vermijden dat de betrokkenen alsnog overgaan tot fiscale regularisatie, zei hij in de Kamer. Van Overtveldt vroeg de journalisten van De Tijd, Le Soir, Knack en MO* en hun hoofdredacties om alle dossiers door te spelen. De vier media maken deel uit van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) die de PanamaPapers hebben uitgespit.
Vanwege de afspraken met dat ICIJ is het echter onmogelijk om de dossiers door te spelen aan de fiscus, zo kreeg Van Overtveldt te horen.

De voormalige hoofdredacteur betreurt dat “ten zeerste”. Hij onderstreepte in de Kamer dat er pas een onderzoek geopend kan worden als alle informatie voorhanden is. En dat is dringend, waarschuwde de N-VA-minister. Want pas wanneer een onderzoek geopend is, sluit voor de betrokkenen de weg naar fiscale regularisatie. “Het is dus in alle opzichten van belang dat zo snel mogelijk van start kan worden gegaan.”Van Overtveldt heeft daarom aan Justitieminister Koen Geens gevraagd welke mogelijkheden er zijn om sneller over de informatie uit de betrokken dossiers te kunnen beschikken, bijvoorbeeld via diens positief injunctierecht.
Intussen is bij de BBI alles in het werk gesteld om zo snel mogelijk in gang te kunnen schieten eens de info er is. De eerste stap zal dan een juridisch sluitende identificatie zijn. De vraag is ook of alle 732 genoemde Belgen nog leven, nog Belg zijn, al in een ander onderzoek opduiken of mogelijk hun geld intussen al geregulariseerd hebben. Ook voor het onderzoek naar de rol van Dexia is zo snel mogelijk inzage nodig in de dossiers, merkte Van Overtveldt nog op.

bron: Belga