Oostenrijk start werkzaamheden voor controles aan Italiaanse grens

door
Belga
Leestijd 1 min.

Oostenrijk is begonnen met bouwwerkzaamheden als voorbereiding op mogelijke grenscontroles aan de Brennerpas tussen Oostenrijk en Italië. Op een parkeerplaats naast de snelweg wordt het fundament gelegd voor een overspanning, aldus een woordvoerder van de politiedirectie in de deelstaat Tirol. Zo kunnen ook bij slecht weer auto's gecontroleerd worden op illegale vluchtelingen. De politie ontkende persberichten dat aan de belangrijkste Italiaans-Oostenrijkse grensovergang ook gestart is met de bouw van een omheining. Momenteel geldt het beleid dat controles afhankelijk van de situatie zullen starten, wat voor of na de bouwwerkzaamheden kan. Momenteel worden voertuigen niet onmiddellijk aan de grens maar verder in het land gecontroleerd.

De Europese Commissie toont zich "zeer bezorgd" over de berichten die haar vanuit Oostenrijk bereiken. "De Brennerpas is essentieel voor het vrij personenverkeer in de Europese Unie", zei een woordvoerster vanmiddag. Ze maakte duidelijk dat er zich geen stijging aftekent van het aantal illegale migranten dat via Italië Oostenrijk probeert te bereiken. Wel kwamen sinds midden maart al meer dan 15.000 mensen op illegale wijze via Libië naar Italië.

Europees commissaris voor Binnenlandse Zaken Dimitris Avramopoulos neemt vandaag contact op met de Oostenrijkse binnenlandminister Johanna Mikl-Leitner om meer uitleg te krijgen over de situatie aan de Brennerpas.

bron: Belga