Noodtoestand uitgeroepen in Canadees dorp na ongewoon veel pogingen tot zelfdoding

Noodtoestand uitgeroepen in Canadees dorp na ongewoon veel pogingen tot zelfdoding

Het Attawapiskat-reservaat, gelegen in het noorden van Ontario in Canada, kreeg gisteren bijstand toegestuurd omdat er tijdens de eerste negen dagen van april al elf zelfmoordpogingen plaatsvonden. Om diezelfde reden was dit weekend al de noodtoestand er afgekondigd.
Bruce Shisheesh, het hoofd van het Attawapiskat-reservaat, kondigde op Twitter aan dat een crisisinterventieteam van maatschappelijk werkers en geestelijke gezondheidswerkers op weg was naar het dorp met 2000 inwoners ten zuiden van de geïsoleerde Hudson Bay.

De dramatische situatie wijst volgens de federale minister van Volksgezondheid op een diepe malaise. “Op dit moment zijn er in het hele land gemeenschappen die geconfronteerd worden met een verontrustende situatie, hoewel ze vandaag niet in de schijnwerpers staan”, aldus minister Philpott tijdens een persconferentie in het federaal parlement.

Een leider van een reservaat van de bevolkingsgroep Cree, 500 kilometer ten noorden van Winnipeg in de provincie Manitoba, sloeg een maand geleden alarm, na de zelfdoding van vijf tieners en een jonge moeder van een familie.

Ook bij de Eskimo-gemeenschap van Kuujjuak waren er tussen midden december en midden maart vijf gevallen van zelfdoding, allemaal jongeren tussen 15 en 20 jaar.

Volgens Bruce Shisheesh waren er in de laatste zes maanden in het Attawapiskat-reservaat een honderdtal pogingen tot zelfdoding. Volgens de publieke radiozender Radio-Canada was er de laatste weken sprake van een toename.

De federale minister van Autochtone Zaken, Carolyn Bennett, kondigde aan vrijdag een bezoek te zullen brengen aan het Attawapiskat-reservaat.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

bron: Belga