Nog geen beslissing over onderzoekscommissie Panama Papers

Nog geen beslissing over onderzoekscommissie Panama Papers

Er is nog niets beslist over de mogelijke oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie naar het fiscale schandaal rond de PanamaPapers. Niemand toont zich expliciet tegen, al zorgde de demarche van N-VA wel voor fricties met coalitiepartners Open Vld en vooral CD&V. CD&V’er Eric Van Rompuy hekelde tegenover journalisten de “schandalige” en “anticollegiale” houding van N-VA. De bal ging maandag aan het rollen toen N-VA-fractieleider Peter De Roover de piste van een onderzoekscommissie ter sprake bracht. Bovendien trokken N-VA’ers als Peter De Decker intussen de lijn door van de rol van Dexia in het schandaal naar “politici” uit het voormalige ACW (nu beweging.net) en de Gemeentelijke Holding.

In de Kamercommissie Financiën kwam de kwestie dinsdag aan bod. De groenen eisten een parlementaire onderzoekscommissie, maar hebben nog geen concreet voorstel op tafel gelegd. Ook de socialisten zijn voor een onderzoekscommissie, al willen zij vooral zo snel mogelijk van start gaan met een subcommissie. Die heeft minder bevoegdheden, maar kan wel meteen van start gaan. “Dat is nodig omdat België elke dag miljoenen misloopt”, klonk het.

MR, Open Vld en CD&V zeiden net als de rest volledige klaarheid te willen. Maar ze zijn nog niet overtuigd dat een parlementaire onderzoekscommissie daarvoor het geschikte instrument is. “Als er enige informatie verstoken zou blijven van het parlement, dan moet er een onderzoekscommissie komen. Maar laat ons toch eerst van de minister horen welke instructies worden gegeven aan de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) en wat de BBI en het gerecht zelf gaan doen, zodat we complementair werk kunnen leveren”, verduidelijkte CD&V-Kamerlid Roel Deseyn.

Woensdag komt de kwestie aan bod in de conferentie van voorzitters. Beslissen zij om geen onderzoekscommissie op te richten, dan zal sp.a’er Peter Vanvelthoven in elk geval opnieuw aandringen op een speciale subcommissie over de kwestie.

bron: Belga