Nieuwe Russische ruimtehaven Vostotsjni klaar voor een eerste lancering op 27 april

Nieuwe Russische ruimtehaven Vostotsjni klaar voor een eerste lancering op 27 april
Nieuwe Russische ruimtehaven Vostotsjni klaar voor een eerste lancering op 27 april

Op de nieuwe Russische lanceerbasis Vostotsjni zijn de “technische installaties” klaar en is het mogelijk daar op 27 april een eerste draagraket te lanceren. Dat heeft de Russische vicepremier Dmitri Rogozin, bevoegd voor ruimtevaart, dinsdag na een vergadering met president Vladimir Poetin gezegd. “Ik liet de Russische president vandaag weten dat alle essentiële lanceerinstallaties technisch klaar zijn”, zei de bewindsman aan journalisten. Begin april heeft volgens Rogozin een staatscommissie na een inspectie van de werf beslist dat de eerste lancering van op Vostotsjni op 27 april om 04.01 uur Belgische tijd zal plaatsvinden.
Rogozin zei dat de nieuwe ruimtehaven, waarvan de bouw in het Verre Oosten vertroebeld was door een reeks corruptieschandalen, “extreem belangrijk is”, en Rusland “een absolute garantie van onafhankelijkheid” geeft wat betreft de toegang tot de ruimte.

Moskou huurt de beroemde lanceerbasis Bajkonoer voor veel geld van buurland Kazachstan (en heeft ook nog de lanceerbasis Plessetsk in het noorden van Rusland).
“Voor ons is het één van de belangrijkste nationale prioriteiten”, zei Poetin per videoconferentie, op de 55ste verjaardag van de vlucht waarmee de Sovjetrus Joeri Gagarin de eerste mens in de ruimte werd.De primeur op Vostotsjni is voor een Sojoez 2.1a draagraket. Die moet twee wetenschappelijke satellieten en een wetenschappelijke nanosatelliet in de ruimte brengen.

Bron: Belga